Een selectie blogartikelen
Blogs over energietekort, slaap en vermoeidheid lees je op Moe van Vermoeidheid
Tijd voor klinische PNI, het vak van de dwarsverbanden
“Ik moet ermee leren leven” of “Ze zeggen dat het tussen mijn oren zit”. Hiermee stopt het zoeken naar een biologische lichamelijke oorzaak. Dat is vaak onterecht en vergroot alleen maar het leed. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van geneeskunde.
Hoe mitochondriën bepalend zijn voor ziekte en gezondheid
Mitochondriën zijn de energiefabrieken van je cel en daarmee essentieel voor gezondheid, maar dat is nog lang niet alles dat ze doen. Deze kleine celorganellen zijn betrokken zijn bij veel functies. Wil je energiek zijn in goede gezondheid dan is het essentieel dat je goed voor je mitochondriën zorgt.
Bevorderen van het zelfgenezend vermogen
We kunnen het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam bevorderen. Het lijkt een begrip afkomstig uit de alternatieve hoek maar het bestaat echt en het is te beïnvloeden bij energietekort, vermoeidheid en zelfs kanker.
Is kPNI (klinische psycho-neuroimmunologie) te wetenschappelijk en te evidence-based?
Een aanvraag om kPNI op te laten nemen tussen de alternatieve en complementaire geneeswijzen werd afgewezen. De motivering van dat besluit: kPNI is evidence-based medicine en daarmee te wetenschappelijk.
Melatoninesupplementen – Niet als slaapmiddel maar als reset bij jetlag?
Melatonine is vrij verkrijgbaar, maar het op de juiste manier inzetten vraagt wel om enige kennis. De vraag is niet alleen óf je het zou moeten gebruiken, maar ook hoeveel, wanneer, welke vorm, wie het vooral niet zou moeten gebruiken en wat dan wel de oplossing is voor het slaapprobleem.
Cafeïne en hoe een oppeppende koffie je uiteindelijk vermoeider maakt
Kan jij je dag niet starten en normaal functioneren zónder koffie? Of val je moeilijk in slaap terwijl je toch ’s avonds bewust geen koffie meer drinkt? Dan is dit artikel voor jou.
Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten
Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we minimaal in het bos moeten lopen als we daar ‘eigenlijk geen tijd’ voor hebben.
Melatonine: Hoe maak je dit slaaphormoon?
Melatonine is ons slaaphormoon. Hormonen zijn de boodschapperstofjes in ons lichaam die opdrachten doorgeven. Maar zonder hormoon, geen opdracht en dus ook geen uitvoering van de taak. En dan lig je wakker. Wat heeft jouw lichaam nodig om melatonine te maken?
De machinerie van je mitochondriën: Van voeding naar energie
De omzetting van de energie uit voeding naar de voor jou bruikbare energievorm ATP gebeurt in je mitochondriën. Maar voeding alleen is niet genoeg. Meer eten geeft niet per definitie meer energie. Hoe werkt dit dan en wat heb je nog meer nodig?