Over Destination Health

Destination Health publiceert biomedische eBooks en eCursussen, wetenschappelijk onderbouwd en geschikt voor leergierige mensen die willen weten hoe we aan energie komen, hoe we het verliezen en waardoor tekorten kunnen ontstaan. 

Visie

We moeten het eerst even over ons hebben. Over jou, over mij, over mensen in het algemeen. Wij horen tot een soort, Homo sapiens oftewel de moderne mens, die een unieke kwaliteit bezit. Veel dieren kunnen communiceren en samenwerken, maar niet zoals wij dat kunnen. Wij zijn in staat om flexibele samenwerkingsverbanden met niet-familieleden aan te gaan. Tel daarbij op dat we sociale wezens zijn, abstracte ideeën over de toekomst kunnen hebben en dat we dermate flexibel zijn dat we kunnen overleven op een enorm uiteenlopend voedingspatroon.


Samen zijn we in staat geweest om andere diersoorten te overheersen, de planeet tot in elke uithoek te bevolken en gaandeweg zijn we meer en meer de omgeving naar onze hand gaan zetten. Voor elk gevaar vonden we wel een oplossing. En al is het werk nooit af, we hebben ervoor gezorgd dat sterfte door honger, dorst, hitte en kou, geweld en pathogenen al sterk is verminderd. In een wereld met supermarkten en maaltijdbezorgdiensten, verwarming en airconditioning, verkeersdrempels en airbags, hygiëne en medicijnen, zagen we de gemiddelde levensverwachting bij geboorte oplopen van circa 30 naar circa 80 jaar. We weten steeds meer doodsoorzaken te omzeilen.


Nu is het natuurlijk de kunst om gezond ouder te worden met een energiek lichaam en een heldere geest, zodat we ook kunnen genieten van al die extra jaren. Hier zien we dat de oude tactieken ook nog redelijk werken. Van veel zogenoemde welvaartsziekten worden de symptomen afgezwakt door een combinatie van medicijnen. Menig 40plusser is al bekend met één of meerdere diagnosen en krijgt medicatie. Maar zo hoeft het niet te zijn. Het afzwakken van symptomen is als het plakken van een pleister op een wond die maar niet wil helen. Symptomen zijn signalen van het lichaam die iets willen vertellen en eigenlijk gewoon een klacht op je bord leggen.


Het doel is niet 'alleen maar' langer leven. Het doel is langer leven in goede gezondheid, vrij van pijn en ongemakken, zelfstandig en onafhankelijk, met een heldere geest. We moeten er dan voor zorgen dat alle lichaamsstructuren en lichaamsfuncties hun taken kunnen blijven uitvoeren. Daarvoor hebben ze energie nodig. Goede gezondheid begint met een goede energievoorziening van elke lichaamscel. Vermoeidheid kun je dan ook zien als een teken om serieus te nemen. Een signaal dat er iets moet veranderen. Een tekort aan energie kan zowel het gevolg zijn van ziekte, als ook aanleiding geven tot ziekte.


Energietekort staat aan de basis van verstoringen in lichaamsfuncties. Uiteindelijk draait het altijd om energie. Om naar Destination Health te gaan en te blijven zullen we onze energiehuishouding moeten onderhouden en optimaliseren. Dat begint met begrijpen hoe het werkt en wat daarvoor nodig is.

De vermoeidheidspiramide

Een rondleiding door de wereld van vermoeidheid

Gids door de levels van de vermoeidheidspiramide - eBook mockup