Verminder ‘stresshormoon’ cortisol in 20 minuten

door 4 apr 2019Nieuws

Dat natuur goed is voor een mens weten we toch allang?

Na jaren in de stad gewoond te hebben ben ik nu gezegend met een bos aan de overkant van de straat. Een paar stappen en ik loop in een groene wereld met tjilpende vogeltjes en af en toe een wegduikende ree.

Natuur is goed voor een mens. Dat weten we intuïtief allemaal, maar dat zal wetenschappers er niet van weerhouden om ook bewijs te leveren. Dan weten we tenminste hoe lang we in het bos moeten lopen en hoe vaak. En voor de drukke gehaaste mensen onder ons, die daar ‘eigenlijk’ allemaal geen tijd voor hebben, is het handig te weten wat de minimale dosis moet zijn voor een optimaal effect.

Als je een kosten-baten analyse doet kom je uit op 20-30 minuten. Daarboven neemt het gunstige effect nog steeds toe, maar niet meer zo snel. Tot deze conclusie kwamen de onderzoekers in het volgende artikel:

“The efficiency of a nature pill per time expended was greatest between 20 and 30 min, after which benefits continued to accrue, but at a reduced rate.”

“Stress reduction through contact with nature is well established, but far less is known about the contribution of contact parameters – duration, frequency, and nature quality. This study describes the relationship between duration of a nature experience (NE), and changes in two physiological biomarkers of stress.

The stress markers revealed that taking a nature pill reduces stress by 21%/h (salivary cortisol) and 28%/h (salivary amylase).”

– Bron: Front. Psychol. 4 april 2019

De natuur als medicijn

In bovengenoemd onderzoek noemen ze het een Nature Pill en dat is geen pil die je kunt doorslikken. Een Nature Pill gaat om het voorschrijven van de natuur als medicijn. Geen idee hoe vaak dat al gebeurt, maar het is een goed idee om dat vaker te doen. Het is namelijk goedkoop, het werkt én kent geen bijwerkingen. Tenminste… als je gelooft dat er geen slecht weer bestaat, alleen slechte kleding. 😉

Met de muur groen verven en dennengeur verstuiven ben je er niet

Het is natuurlijk een illusie te denken dat een echte totaalervaring te vervangen is door een pil. Je kunt de werking van een sinaasappel ook niet vervangen door een vitamine C capsule. Een gebrek aan liefde laat zich niet oplossen met euforische drugs. En bewegen in de natuur laat zich niet vervangen door een sportschool met groen geverfde muren en dennengeur.

Een sinaasappel is méér dan alleen vitamine C. En een bos is meer dan alleen groen en geurend.

Om de voordelen te kunnen ervaren zul je het dus ook echt moeten doen. 

Shinrin-yoku oftewel Forest Bathing

‘Bosbaden’ is geen nieuw idee. Dat we er ontspannen van raken en dat dat gezond is lijkt me ook geen verrassing. Maar als het er om gaat hóe het precies werkt dan is er nog veel onduidelijkheid om op te helderen.

Ik zeg: “Wacht daar niet op. Begin gewoon met elke dag 20 minuten buitenlucht. Het liefst in de natuur. Het liefst direct in de ochtend. En langer is iets beter.”

Bronartikel

Hunter et al. ‘Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers.’ Frontiers in Psychology, 4 april 2019 (artikel)

Ontdek de levels van vermoeidheid

Laat je rondleiden door de wereld van vermoeidheid en ontdek de soorten en maten van moeheid, breng jouw vermoeidheid in kaart en meet de impact ervan op diverse terreinen.