Voeding krijgt een grotere rol in geneeskunde

door 20 jul 2018Nieuws

Voeding dringt door tot het domein van de reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde wordt wakker. Voeding krijgt eindelijk een plek in het curriculum, maar het is nog steeds een keuzevak. Niet elke geneeskundestudent zal het dus gaan volgen. Toch… er komt nog een tijd dat voeding gewoon verplichte kost is voor elke geneeskundestudent.

Niet dat huisartsen nu alles over voeding en lifestyle tot in detail moeten weten, maar het is wel handig om de mogelijkheden te kennen zodat ze kunnen doorverwijzen voor aanvullende interventies.

“Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen.”

Aandacht voor voeding en leefstijl in het geneeskundeonderwijs is een must, daarover waren alle betrokkenen het al langer eens. “Niemand twijfelt er meer aan dat goede voeding wezenlijk kan bijdragen aan het zelfherstellend vermogen”, bevestigt internist/endocrinoloog Maarten Soeters.

– Bron: Academisch Medisch Centrum www.amc.nl

Zet geen pillen in waar aanpassing van voeding de oplossing is

Eerst moet gewoon de basis in orde zijn. Je zou niet herhaalrecept op herhaalrecept moeten voorschrijven voor chronische ziekten die met een wijziging in lifestyle, waaronder voeding, kunnen worden behandeld. Hierbij kunnen de symptomen verbeteren of zelfs geheel verdwijnen.

Als voorbeeld kan ik diabetes mellitus type II noemen (ook wel bekend als ouderdomssuiker al komt deze ziekte ook op jongere leeftijd voor, en steeds vaker). Hierbij behalen veel mensen goede resultaten als ze hun voedingspatroon aanpassen.