Bevorderen van het zelfgenezend vermogen

door 25 dec 2019Nieuws

Is het zelfgenezend vermogen activeren alternatief?

 

Wanneer je Googelt op ‘zelfgenezend vermogen’ kom je terecht bij allerlei websites uit de alternatieve hoek. En Wikipedia vertelt er dit over: “Zelfgenezend vermogen, ook zelfhelend vermogen en zelfherstellend vermogen is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de alternatieve geneeswijze, ook wel genoemd vis medicatrix naturae in de homeopathie, kan als metafoor gezien worden als een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden.”

Beetje vaag wel, hè?

Terwijl iedereen het zelfherstellend vermogen kent in de praktijk.

Hoe vaak heb je niet als kind een gat in je knie gevallen? Het doet even pijn, mama troost en moppert bijna onhoorbaar over die broek die niet vanzelf heel wordt, want die knie… die repareert zichzelf wel. Er komt een korstje op het wondje en als het eraf valt heb je een nieuwe huid.

Hoe dat allemaal werkt is de wetenschap die we nu resoleomics noemen. Een procesmatige aanpak waarbij verschillende celtypen en allerlei stoffen (resolvinen, protectinen, lipoxinen, vitaminen) zijn betrokken en… waarbij ook van alles mis kan gaan.

Nog een concreet voorbeeld.

Hoe vaak heeft een virus je wel niet te pakken gekregen? Zo’n vervelend rhinovirus bijvoorbeeld dat enorm snel muteert waardoor het steeds weer nieuw is voor je immuunsysteem. Daar word je snipverkouden van maar je immuunsysteem lost het ook weer op. Ook dat valt onder de zelfgenezende kracht van het menselijk lichaam.

Het lichaam het zélf laten oplossen

Vandaag trof ik op LinkedIn onderstaand bericht van mijn eerste werkgever, het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. Ik werkte daar als promovendus en deed onderzoek naar het vergroten van de herkenbaarheid van tumorcellen (kankercellen dus) voor het immuunsysteem. Met als idee… dat het eigen immuunsysteem die ontspoorde rotzakken aanvalt en opruimt.

De mooiste oplossing is namelijk niet om via chemische oorlogsvoering frontaal de strijd aan te gaan, maar ‘iets’ te doen waardoor de eigen soldaten – de cellen van het immuunsysteem (je afweer) – heel gericht de gemuteerde lichaamscellen aanvallen. Oftewel… de zelfgenezende kracht van het menselijk lichaam stimuleren.

Niks geen vaagpraat dus, maar keiharde wetenschap!

Immuuntherapie werkt niet direct in op de tumor maar helpt het natuurlijke afweersysteem om kankercellen te herkennen en vernietigen.

“Immuuntherapie heeft de afgelopen jaren bij een aantal kankersoorten en een deel van de patiënten voor spectaculaire resultaten gezorgd. Deze therapie richt zich niet op de kankercellen zelf, zoals bij chemo- of radiotherapie, maar versterkt de lichaamseigen afweercellen in de strijd tegen kanker. Afweercellen kunnen namelijk specifiek kankercellen herkennen en opruimen.”

– Bron: Agenda Antoni van Leeuwenhoek / NKI

Hoe bevorder je het zelfherstellend vermogen?

In het algemeen komt het er op neer dat je:

  1. Zorgt dat wat nodig is om het probleem op te lossen allemaal aanwezig is.
  2. Zorgt dat wat de oplossing tegenhoudt, dan wel het probleem aanwakkert, wordt geëlimineerd of gereduceerd.

Neem energietekort. 

De primaire oorzaak van energietekorten is dat de mitochondriën (de ‘energiefabrieken’) te weinig energie produceren.

Een lichaamscel heeft nog andere manieren om energie te maken, zonder mitochondriën, maar dat levert minder op.

Dus is de vraag: hoe komt het nu dat die mitochondriën niet doen wat ze moeten doen? In essentie is dat dezelfde vraag als in het Antoni van Leeuwenhoek wordt gesteld: hoe komt het nu dat die immuuncellen niet doen wat ze moeten doen?

En hoe krijgen we ze wel zo ver?

Wat hebben ze nodig? Wat houdt ze nu tegen?

Wil je eerst meer weten over energieproductie?

Met én zonder mitochondriën?
Niets werkt zonder energie

Lees dan dit artikel: De machinerie van je mitochondriën: Van voeding naar energie

Je vindt daar o.a. antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is energie nu eigenlijk?
  • Wat hebben we nodig voor een optimale energieproductie?
  • Welke voedingsbron levert de meeste energie?

Mitochondriën zijn niet ‘alleen maar’ energiefabrieken

Ze hebben nog een andere belangrijke rol want ze zijn ook de hoofdrolspelers in de verdediging, in de cell defense. En ze kunnen niet beide rollen tegelijkertijd optimaal uitvoeren. Des te meer ze worden gedwongen om in Cell Defense Mode te opereren, des te minder komen ze toe aan het produceren van energie.

Dit werkt overigens niet als een aan-uit schakelaar, maar meer als een dimmer.

Die ‘dimmer’ wordt wel de Cell Danger Response (CDR) genoemd en die kan door veel verschillende factoren getriggerd worden. In de behandeling van energietekort is het dus zaak om in kaart te brengen wat de factoren zijn die de Cell Danger Response triggeren en dan een plan op te stellen om die factoren zoveel mogelijk te verminderen dan wel te elimineren.

De mitochondriën kunnen zich dan weer meer bezig gaan houden met energieproductie.

Vervolgens zorgen we dan voor de juiste omstandigheden voor optimale energieproductie en energieverdeling.

Een energietekort kan tot verschillende gezondheidsklachten leiden afhankelijk van de plek waar de mitochondriën in Cell Defense Mode zitten.

Mitochondriën zitten namelijk overal. In het hart, de lever, de hersenen, de spieren, de darmen, de huid, eigenlijk overal behalve in de rode bloedcellen. Wanneer bijvoorbeeld de mitochondriën in de lever het zwaar hebben dan verlopen allerlei biotransformatieprocessen niet goed. Het gevolg is dat activatie van stoffen niet goed verloopt en dat toxinen niet goed worden ontgift en uitgescheiden. Zonder energie kunnen ook levercellen hun werk niet doen.

Over de publiekslezing in het AvL

De lezing over immuuntherapie voor kanker is gratis bij te wonen op 14 januari 2020 van 19 tot 21 uur in Amsterdam. Het programma, de sprekers en de onderwerpen vind je op de website van het Antoni van Leeuwenhoek

Om misverstanden te voorkomen wil ik nu alvast aangeven dat ik geen kankerpatiënten behandel in mijn orthomoleculaire kPNI praktijk.